Jubileum – Äggaboden 30 år!

Innan vi går in i år 2025 vill vi uppmärksamma att företaget under 2024 faktiskt har fyllt 30 år!
Här kommer en tidslinje på vad som hänt genom åren:
1994 startade Peter Fransson företaget Äggagården i Edestad AB. Peter startade upp en hönsfarm med äggproduktion från frigående höns, vilket han var först med i länet, då en stor del av svensk äggproduktion kom från höns i burar. Då fanns det en produktion på ungefär 4000 ägg om dagen, vilket kan jämföras med knappt 6000 ägg om dagen idag. En småskalig äggproduktion både på 90-talet och idag 2024, den stora skillnaden är att vi idag säljer majoriteten av äggen själva i vår gårdsbutik.
Under 90-talet började företaget sälja ägg i barnens lekstuga på tomten till det dåvarande bostadshuset. Det var då namnet och dagens varumärke ”ÄGGABODEN” myntades i folkmun. Vid sidan om arbetade Peter i hushållningssällskapet med fältförsök och provtagning inom jordbruk.
Genom Peters kontakter inom jordbruket kom idén att ta tillvara och visa upp de lokala råvaror vi odlar i Blekinge. Istället för att skicka iväg det ut i landet till stora centrallager och grossister. Det var nu som tanken på en gårdsbutik med lokala råvaror från Blekinge började utvecklas.
2003
…köpte Anna-Lena & Peter Fransson gården av släkten Olofsson (dåvarande ägare Karin Olofsson) som då funnits inom släkten i 150 år. Den lilla lekstugan ”Äggaboden” fick följa med till den nya gården och här fortsatte de att sälja ägg. Gårdsmiljön är en idyll med byggnader från 1700- och 1800-talet. Här finns sex byggnader förutom boningshuset. Ladugården, magasinet, förrådslängan, brygghuset, snickarboden och ett litet hönshus.
2004
Boningshuset renoverades först men ganska snart började vi inreda en gårdsbutik i ladugården och stallet. Den invigdes i november 2004. Nästan genast insåg vi att det var nödvändigt med ett kylrum till gårdsbutikens råvaror, detta byggdes i grisstian. Då var det självservice som gällde och kunderna lade pengarna i en brevlåda och skrev upp vad de hade handlat i ett anteckningsblock.
Genom åren började ladugårdslängan (den stora delen i dagens gårdsbutik) utvecklas till en utställningslokal och galleri för lokala konstnärer.
2006
Den populära höstmarknaden och skördefesten på Äggaboden startade. Den hålls en helg i oktober varje år, och lockar årligen 6000 besökare till gården.
2009
Nästa steg var den stora logen som utrymdes och städades för att kunna husera fester och utställningar. När vi röjde och slängde ut allt skräp på gödselplattan upptäckte vi att det var den bästa platsen på hela tomten med en härlig utsikt över fälten. Där byggdes ett stort orangeri och här kan dagens restauranggäster njuta av mat och dryck från tidig vår och in på hösten.
2010
Kassaregisterlagen trädde i kraft och vi kunde inte längre bedriva en självservice-butik. Vi anställde därför personal för första gången till gårdsbutiken och den började utvecklas mer, mycket på grund av att efterfrågan och intresset för lokal mat och gårdsbutiker började ta fart.
2012/2013
Logen renoverades till restaurang och vi anställde vår första kock. Samtidigt slutade Anna-Lena sitt heltidsjobb som lärare på af Chapmangymnasiet och började arbeta i företaget på heltid. Anna-Lena & Peter var med och tävlade i tv-programmet ”Sverige skönaste gårdar” på TV4 med vår majonnäs som Carl-Jan beskrev som en rejäl sommarkyss.
2014
Vi öppnade upp en ”gårdsbutik i stan” i Ronneby centrum, samtidigt som vi startade ett B&B på Göholms gods. Vi gör en satsning på en arkitektritad trädgård med hjälp av Trädgårdsdesign Exclusive, som blivit mycket uppskattad av våra gäster. Vi utökar verksamheten och blir utsedda till Blekinges mest företagsamma 2014.
Detta år började även svärdottern Ida jobba i företaget, som många av dagens kunder har bekantat sig med i gårdsbutiken.
2014-2024
Anna-Lena och Peter blir årets företagare 2018 i Ronneby och får åka till Sverigemiddagen på slottet hos Kungen och Drottningen. Under de senaste tio åren har vi växt till ett väletablerat företag som idag står på flera ben i verksamheten: gårdsbutik, restaurang, konferens, boende och äggproduktion.
Idag har företaget utvecklats till ett riktigt familjeföretag med sonen Albin som delägare, samt två svärdöttrar, Johanna & Ida, i företaget.
Det är många av er som har följt oss genom alla år, och vi är så tacksamma för alla gäster och kunder. Utan er stamkunder som alltid funnits och kommit tillbaka oavsett tid på året hade vi inte kunnat bedriva den verksamhet som vi gör året runt. För detta är vi otroligt tacksamma! Det är ett gott tecken på att det finns en stor efterfrågan på närproducerad mat. Vi vill också passa på att tacka all den personal som finns och har funnits hos oss genom åren, som varit med och förverkligat många av våra idéer och drömmar.
Vi hoppas att ni vill fortsätta att handla, äta, bo och njuta hos oss på Äggaboden i många år framöver.
Gott nytt år önskar vi på Äggaboden,
Peter, Anna-Lena, Albin, Johanna och Ida

Publicerades: 27 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer